לא משנה אם יש לכם משרד קטן של 3 עובדים או 3 קומות עם 300. לעיצוב נכון של סביבת העבודה יש תפקיד מכריע
אין ספק שפרויקט עיצוב או שיפוץ של בית הינו מורכב בהחלט. ואולם נדמה לפחות ששם רובנו יודעים את הדרך, בעיקר מכיוון שהצרכים פחות או יותר ברורים לנו. לעיצוב ותכנון של משרד, קליניקה או כל סביבת עבודה באשר היא, לעומת זאת, יש התנהלות מעט אחרת. גם משום שלעיתים הגדרת הצורך פחות מובהקת וברורה, וגם כי בניגוד לבית בו גרים אתנו יקירנו, במשרד מדובר באנשים קרובים פחות ומתחלפים יותר. לפיכך, אספתי כאן מספר נקודות חשובות שבהחלט חשוב לתת עליהן את הדעת בעבודה מול מעצב/אדריכל בדרך לתהליך תכנון או עיצוב מוצלחים.
הגדרת תכנית כללית (פרוגרמה)
השלב הראשון, כמו בפרויקטים רבים, הוא לערוך תחקיר מעמיק ורציני ולפיו להגדיר פרוגרמה שתהווה את הבסיס לבניית הקונספט התכנוני והעיצובי. יש לקחת בחשבון בהקשר זה, גם את הצפי העתידי לשינויי כוח אדם משמעותיים, למשל, הוספת שירות שידרוש מקום (קבלת קהל) וכן הלאה. שאלו את עצמכם לאן אתם רוצים להגיע, בטווח של 5-8 שנים?
תכנון ועיצוב: נקודות למחשבה
יש קבלת קהל? – האם מדובר בחברה/משרד המקבל קהל באופן שוטף? או משרד המשמש את העובדים בלבד?
ביחד או לבד – האם יש בחברה מספר גדול של עובדים עם אינטראקציה הדוקה ביניהם ורצוי שיעבדו ב"אופן ספייס" או בחדרים סגורים ושקטים לכל עובד או מספר עובדים?
צריך לשבת על זה – האם בחלק מהחדרים נדרשים שולחנות גדולים יותר לצורך קיום ישיבות קטנות או שנדרש לצורך כך להקצות חדרי דיונים וישיבות מרווחים וגדולים? עם קירות שקופים או מוצללים? או אולי מספיק להקצות מקום "לתאים" קטנים לצורך ניהול שיחות וידאו קונפרנס מבלי להפריע ליתר העובדים מחד ומאידך לא לבזבז שטח יקר שלא לצורך.
מי המנהל פה? – האם המבנה ההירארכי בחברה אמור לבוא לידי ביטוי בתכנון החלל? האם כדאי שההנהלה תמוקם באגף נפרד או בצמוד לעובדים?
נא לגשת למזכירות? – האם נדרשת מזכירות כללית שתשמש עמדת קבלה לצורך ניתוב האורחים ופינת המתנה או מזכירה לכל מנהל או שניים?
יש לנו שקף כזה – בתכנון החדרים וחדרי הישיבות חשוב להתייחס לצורך בהכנה של תקשורת וחשמל: האם נדרשים מסכים ומקרנים לצורך פרזנטציות, שיחות וידאו ובאיזה גודל, מערכת שמע, נקודות להטענת ניידים ומחשבים ניידים ע"ג השולחנות (כאלה שיוצאות מהרצפה), נקודות רשת, לוח גדול מחיק וכמובן להיוועץ עם מומחה אקוסטיקה כדי למנוע זליגת רעשים וסודות החוצה. טיפ קטן נוסף: אם מדובר באופן ספייס עם "קיוביקים" נפרדים לכל עובד, אפשר שהמחיצות שבין הקיוביקים תהיינה מזכוכית חלבית שעל גביה ניתן לכתוב נקודות ותובנות בטוש מחיק במקום לוח מחיק בכל תא ותא.
יציאת חירום – על כל אלה צריך להוסיף גם את נושאי הבטיחות ולהיוועץ עם המומחים לכך (ממ"ד, ספרינקלרים, פתחי חירום וכד').
קונספט, השראה ומה שביניהם
מי אתם? כמו בבית בדיוק, גם במקום העבודה (ויש שיאמרו שבעיקר שם) ישנה חשיבות גדולה להיבט ה-LOOK&FEEL. כמו בבחירת השם, הלוגו והצבעוניות – כך גם בעיצוב, כולל העובדה שצריך לא להישמר מפני היסחפות אחרי טרנדים מתחלפים ויקרים שבעוד שנה ייראו לעוסים ומאוסים..
מה רוצים לשדר בעסק? עוצמה? רצינות? או דווקא משהו צעיר, תוסס ועדכני (גוגל אמרנו?). האם רוצים להכניס לקונספט העיצובי את ערכי החברה? קיימות למשל (שימוש בחומרים ממוחזרים, בצבע ירוק וכד'), אורבניות (תכנון ועיצוב המשרד כעיר קטנה) ועוד. בכל מקרה, בבחירת הצבעוניות המנחה את הקו העיצובי יש לתת הדעת לזו שמלווה את יתר פריטי הנראות (לוגו, אריזות וכו').
הנדסת חומרים – גם לוח החומרים (mood board) שייבחר לעיצוב המשרדים כדאי שישדר את מה שהעסק מבקש להעביר, אם לקהל הלקוחות ואם רק לעובדים. פירמת עורכי דין יוקרתית, למשל, "תקפיץ" את הרושם על ידי שימוש בחומרים המשדרים יוקרה כמו שיש, עץ משובח, פרטי נגרות מוקפדים וגופי תאורה מרשימים. חברת סטארט אפ צעירה, לעומת זאת, כדאי שתבחר כיוון של עיצוב מקום שכיף לבוא אליו. רציני אך בלתי פורמלי, הומוריסטי אבל ממוקד. מקום שמעודד יצירתיות ונותן תחושה של קלילות לא מכופתרת. לכיוון הזה מומלץ לבחור חומרי גלם פשוטים יותר, מחוספסים ולא מהוקצעים כמו ברזל (אפילו חלוד!), בטון וצבעוניות לא מתחנפת.
אור בעיניים? – לתאורה הטבעית יש, כידוע, תפקיד משמעותי בתכנון החלל. היא משפיעה על התפקוד והריכוז וכמובן על מצב הרוח ועל תחושת הזמן (אתם בוודאי מכירים את זה מהקניון, בו אין לדעת אם השמש כבר שקעה). כדאי לא פחות שהתאורה המלאכותית תהיה צהובה וחמה המדמה אור יום.
קחו אוויר – גם אוורור טבעי חשוב עד מאוד לתחושה הפיזית ולבריאותם של השוהים בחלל הסגור שעות רבות. באקלים כשלנו המזגן עובד כמעט כל ימות השנה אך אין כמו אוויר צלול לקחת לריאות עם משב רוח נעים וסירקולציה של אוויר.
כמו משפחה
זו אחת הטענות היותר שחוקות ובכל זאת: רבים מאתנו נמצאים במקום העבודה יותר שעות מאשר בבית. וזו רק סיבה אחת מני רבות מדוע יש להשקיע מחשבה ומשאבים ביצירת סביבת עבודה נעימה, מזמינה שתורמת לרווחתם של העובדים. כל אחד מרגיש טוב יותר שהוא יודע ש"רואים" אותו ומכבדים את צרכיו. לכן, לא מוותרים על:
המטבח – מטבחון כיפי עם כל האקססוריז שיספקו לאנשים שלכם את מיטב הנוחות לתפקוד יומיומי: מקרר, מיקרוגל, מכונת קפה, שולחנות אכילה או דלפק לכמה עובדים ביחד, תאורה טובה וצבעוניות אופטימית. כשמדובר במספר רב של עובדים כדאי לשקול תכנון לתכנן קפיטריה/חדר אוכל שישמש את כווולם מבלי שיידרשו לצאת כל צהריים ולחפש מקום לאכול בו (בזבוז זמן וכסף עבור החברה והעובד).
הסלון – שווה לבדוק אם יש מקום לספק מעין "חדר מנוחה"/סלון באווירה של בית שיהווה אתנחתא קלה מעמל היום.
אפשר רגע פרטיות? – כדאי גם לדאוג לתאי שירותים בכל קומה, לגברים ולנשים בנפרד, מדליקים, עם אווירה ועם פרטיות מרבית.
שעת כושר – ישנן חברות שחורטות על דגלן את בריאות הגוף והנפש ולא מוותרות על הקצאת חדר כושר שיעודד את העובדים לשמור על הכושר לפני, אחרי או במהלך יום עבודה. רק לא לשכוח לתכנן לצד חדרי הכושר גם מלתחה עם מקלחונים כדי שמי שטרח ולא התעצל יוכל להתרענן ולחזור נקי ומבושם לעמדתו.
בשורה התחתונה: נכון, תהליך שיפוץ או תכנון של מקום העבודה הינו מורכב ודורש לא מעט פרטי פרטים, אבל לבוא בכל בוקר למקום מהנה יכול לעשות את כל ההבדל שבעולם.