תרבות הפנאי היא סמל הסטטוס החדש והנה 7 עובדות חשובות עליה
1. אין זמן?
רוב זמנו של האדם המודרני מוקדש לעבודה (בשכר). זאת, אולי, הסיבה לתחושה הרווחת בקרב רובנו שהפנאי בחיינו הולך ומצטמצם. זאת, למרות שרבים מן המחקרים, הסקרים והבדיקות שנערכים בארץ ובעולם המערבי מצביעים דווקא על גידול מואץ ומתמשך בשעות הפנאי.
2. באמת אין זמן?
עובדה מעניינת נוספת היא שלמרות שהזמן הפנוי שלנו גדל – נשמעות מכל עבר אמירות על היעדר פנאי ועל כמיהה גדולה אליו. ייתכן וזה קשור למודעות הגדלה והולכת לחשיבותו של הפנאי לבריאות, הפיזית והנפשית כאחד.
3. יש פוטנציאל
נכון, לכל אחד ואחת יש את הפעילויות המועדפות לשעות הפנאי, אבל המשותף לכולן הן המטרות: לגרום הנאה, לספק חוויות רגשיות, לשבור שיגרה, להפיג מתחים, לתת מקום להישגים חדשים, להימצא בחברה, לזכות בפופולריות ואפילו לממש פוטנציאל.
4. איזון וטעינה
לא מפתיע אם כך כי אחת התוצאות החשובות של תרבות פנאי מפותחת דיה היא האיזון הנפשי. אם לאורך תקופה ממושכת יוזנחו צרכים והיכולות – אלה שאינן קשורות לעבודה השגרתית – לא יבואו לידי ביטוי, ייווצר חוסר איזון. מכאן, הדרך לתחושת שחיקה וייאוש קצרה במיוחד. פעילויות פנאי מאפשרות לנו כמו לקחת פסק זמן ממרוץ החיים, לעשות משהו עבור עצמנו בלבד ובכך לטעון את מצברי האנרגיה.
5. מתכוננים ליום שאחרי
עוד כדאי לזכור כי במובן מסוים, פעילויות הפנאי שלנו הן גם אלה שיכינו אותנו לתרופה בה לא נעבוד יותר. אנשים היום חיים עשרים וגם שלושים שנה לאחר היציאה לפנסיה, ומי שישכיל לטפח לעצמו עולם מחוץ לעבודה, ייצא נשכר.
6. והנה זה במספרים
כ- 15 אחוז מכלל תושבי ישראל משתתפים דרך קבע בחוגי אומנות שונים. גם מספר מועדוני הזמר גדל כל העת ; אלפי ישראלים שותפים בבעלות על יאכטות, מפרשיות ומטוסים קלים. רבים יותר מחזיקים ברכבי שטח לטיולים אתגריים ; שוק הסדנאות, ההשתלמויות וההעשרות למבוגרים הוא תעשייה פורחת ומשגשגת בכל מקום בארץ כמעט ; כ- 14 אחוז מכלל בני ה- 20 ומעלה עוסקים בפעילות התנדבותית ; למעלה מ-50 אחוז מהישראלים עוסקים בפעילות ספורט כלשהי ; יותר מ- 40 אחוז מאזרחי המדינה יוצאים לפחות פעם בשנה לחו"ל.
7 . ויש את אלה שחולים מזה
יש אנשים (לא מעטים מסתבר) הסובלים מ"מחלת הפנאי". מדובר במושג אותו המציא הפסיכולוג ההולנדי פרופ' אד וינגרחוטס, הטוען שהסובלים ממחלה זו הם המכורים לעבודה וכאשר הם משוחררים ממנה (בסופי שבוע או בחופשות), כאשר זמנם אינו מובנה ומתופעל לעבודה, הם נתקפים במיחושים פיזיים ממש – כאבי ראש, עייפות, כאבי שרירים וכיו"ב.
זמן, שלא נשכח לרגע, הוא המשאב היקר ביותר. נצלו אותו בתבונה…